zaterdag 30 januari 2016

het doel voor ogen


Wie had ooit gedacht dat ik nog eens wijsheid en inspiratie zou vinden in dit spelletje dat met twee teams van ieder 11 personen wordt gespeeld op een grasveldje met een bal......

Er is een specifiek advies buitengewoon gangbaar als het gaat over 'een succesvol leven', wat algemeen beschouwd wordt als een uitstekend idee :

Houd je eigen doel altijd voor ogen.

Ontmoet hier, in deze blog post, de keeper die zijn eigen doel altijd voor ogen houdt.

Z11 nadenkend, wat denk je?

Is hij betrokken bij het spelletje dat aan de gang is, of drukker met de reacties van het publiek te peilen?
Heeft hij speloverzicht, enig idee waar de bal is of de andere spelers op het veld?
Heeft hij invloed op het spelverloop?
Heeft hij plezier in zijn rol als keeper?
Vervult hij de rol van doelverdediger met verve?
Ervaart hij dat hij in teamverband aan het spelen is?
Brengt het volgen van dit gangbare advies hem (en zijn team) inderdaad dichter tot het bereiken van het gewenste resultaat?
Zou hij wellicht chronisch het gevoel kunnen hebben dat er wel erg veel langs hem heengaat, met een gevoel van 'verlies'?
Is hij erg gelukkig en succesvol?

Voor hem (en zijn 10 kornuiten en de 11 betrokken bij het spel) is het wellicht aanbevelenswaardig om toch vooral andermans doel voor ogen te houden en er alle inspanningen op te richten om daar iets aan toe te voegen.
Tenzij ik natuurlijk helemaal niets van de aard van het spelletje begrijp :-)

Maar voor zover ik het speelveld overzie wordt geen enkele team erg gelukkig van teamleden die al hun energie en inspanningen richten op hun eigen doelstellingen.
Mogelijk is het andere team best wel (even) blij een keeper te ontmoeten die zijn volle aandacht richt op de inhoud van zijn eigen doel en de reacties van het publiek. Toch zal dit team hem/haar niet snel een plaats binnen de eigen geledingen aanbieden, om voor de hand liggende redenen.

Waarschijnlijk niet eens alleen omdat ze het liefst willen winnen, maar vermoedelijk ook omdat een groot deel van de lol van het spelletje zit in het spelen in teamverband en de kans te hebben je krachten te kunnen ervaren en meten en je talenten zo maximaal te ontplooien.
Toch?

Zou dat spelletje met 2 x 11 nou echt zo anders in elkaar zitten dan het spelletje met Z11?

Wat denk jij Z11?





Geen opmerkingen:

Een reactie posten