woensdag 3 februari 2016

de som der delen


We zijn collectief dol op sprookjes.
We brengen onszelf in een lastig parket tegen de tijd dat we in die onderdelen van mythes echt gaan geloven die behoorlijk aantoonbaar de realiteit geweld aandoen.

Laat ik hier de veelgebruikte magische toverformule voor een relatie bijvoorbeeld eens onder de loep nemen, of ... op de spiegel leggen.
1 plus 1 is drie.
Dat is de algemeen aangenomen gevleugelde zin die uitdrukt dat het geheel van de relatie meer is (zelfs moet zijn) dan de som der delen.

Misschien heb ik onvoldoende opgelet in de eerste klas van de lagere school.
Maar 1 van iets, met nog 1 daarbij.....leidt wel tot een eenvoudige uitkomst waar ze beiden deel van uitmaken, maar zolang ze geen chemische reactie aangaan en in totaal iets anders veranderen, met heel andere eigenschappen dan de originele bestanddelen, is de uitkomst volgens mij gewoon een heel stabiel blijvend, hoe vaak je dit experiment ook herhaald, 2.

Twee mensen, blij met elkaar, willen zich graag samen verder ontplooien en met de magische formule in gedachten, kijken vol verwachting uit naar hoe het -meer zijn dan de som der delen- , die bekende voorgespiegelde eenheid van drie vorm krijgt.
Omdat die drie de voorgeschreven uitkomst is, wringt iedere 1 zich in een bocht, die geen sluitend geheel vormt, om dat tot stand te brengen.
Leg dat op elkaar en he, inderdaad de drie verschijnt!
Maar om nou te zeggen dat dat voelt als meer dan de som der delen?
Niet echt!

Ieder is het zicht op zich Z11 enigszins in dit proces kwijt geraakt.

Is het dan een leugen? Is het gewoon weg onmogelijk voor twee mensen om samen te komen en zich vanuit die basis harmonieus allebei in alsmaar beter versies van zichzelf  kunnen ontwikkelen op een plezierige manier en zo samen door het leven gaan en aan gezamenlijke doelen werken?
Die conclusie lijkt me ook niet onmiddellijk gerechtvaardigd.

Beginnen met de vaststelling dat 1 persoon plus 1 persoon gewoon 2 personen is, lijkt me een realistisch begin. Vaststellen dat geen van beiden  de helft (1/2) van de ander is lijkt me ook een nuttige observatie om mee te werken.
Daarmee is de relationele calculator gekalibreerd, geijkt op de eenheid van eenzijn.

Daarna kan vervolgens de lol beginnen als je op elkaar kunt rekenen en met elkaars hoogste waarden rekening kunt houden.
Als twee volledige hele z-elven dan bij elkaar komen, betekent dat dat twee mensen bij  elkaar zijn gekomen die weten wat het is om in een samengestelde eenheid te opereren. (zie voor detail uitleg deze blog post).
Je kan natuurlijk zeggen, 2 Z11-en is samen 22, wat nog steeds precies hetzelfde is als de som der delen 11 + 11 = 22

Maar de som van het delen van je hoogste waarden en bekijken hoe ieder Z11 daarvan kan groeien en de gezamenlijke realiteit meer en nieuwe aantrekkelijke mogelijkheden kent dan voorheen, dan voelt ieder zelf dat je bij de som van samen delen meer kan worden.

Daar verlaten we wel de kunst van de wiskunde en komen we in omgangskunde-plus terecht, de levenskunst.

Delen is in relationele levenslust bevorderende zin niet de kunst van het wegmaken, wegpoetsen, onzichtbaar of minder maken en afbreuk doen van enig deel van welk Z11 dan ook.
Delen is een stuk minder moeilijk dan het lijkt en hoeft helemaal niet tot breuken te leiden. Bij mensen die doorleeft bewust begrijpen dat twee verschillende dingen van gelijke waarde prima kunnen co-existeren in een zinvol samengesteld verband dat zich verder evolueert.

De drie-eenheid die dit mogelijk maakt is er wel:

- wat wil ik in mijzelf ontwikkelen?
- wat wil jij in jezelf ontwikkelen?
- hoe kunnen we dit op een harmonieuze manier samen mogelijk maken?

ofwel

uitdrukking geven aan wat van waarde is voor de entiteit 'ik'  (ikzelf)
luisteren naar wat van waarde is voor de entiteit 'ander' (jijzelf)
actief en bewust vorm geven aan de mogelijkheden van de entiteit 'ons' (onszelf)

De som die dus wel werkt is:

1 + 1 + 1 = 3

of z11s

11 + 11 + 11 = 33

of als ik heel zuiver ben bestaat de formule misschien  wel hieruit:

11 + 11 + 11 + 11 + 11 + 11 = 66

het ikZ11 (van de ene partner) +
het ikZ11 ( van de andere partner) +
het jijZ11 (wat de ene partner van de andere partner oppikt) +
het jijZ11 (wat de andere partner van de ene partner oppikt +
het onsZ11 (vanuit de ene partner gezien) +
het onsZ11 (vanuit de andere partner gezien)

Wat denk jij hier Z11 van?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten