zondag 10 april 2016

jezelf vermaken


Kun je jezelf vermaken?
Kun je je Z11 vermaken?

Het lijkt dezelfde vraag, maar, zoals zo vaak op dit blog, je kunt het ook heel anders opvatten. En dat hoeft geen tegenstelling te betekenen.....

Kun jij jezelf vermaken
 • Kun jij je goed amuseren, plezier ervaren bij aspecten van het leven?
Kun jij jezelf vermaken? 
 • Kun jij dat ook zonder dat er andere mensen bij nodig zijn die jouw stimuleren met hun gezelschap en hun enthousiasme voor iets? Kun jij dat ook zonder dat je er attributen bij gebruikt die door anderen gemaakt zijn en jij slechts tot je hoeft te nemen in de vorm die het heeft, meestal nadat je er eerst geld in investeert. (denk bijvoorbeeld aan dingen als georganiseerde vakanties, een (nieuw) gadget, films, muziek, eten, drinken (al dan niet alcoholisch)....
  Jezelf vermaken zonder dat de nadruk ligt op (gedachteloos) consumeren wat anderen jouw (graag) verkopen.
  Heb jij geprefabriceerd speciaal daartoe ontworpen speelgoed nodig, of kun jij je vermaken met wat er al is?
Kun jij je Z11 vermaken?
 • Kun jij je Z11 veranderen? Kun jij je eigen gedrag en geloofssysteem bekijken en er dusdanig aanpassingen aan doen dat het iets beters wordt, iets mooiers, beter passend bij de huidige wensen en omstandigheden van het leven?
  Alsof je een oud kledingstuk dat je met zoveel plezier jarenlang gedragen hebt niet weg wilt gooien, maar graag zelf een tweede leven wilt geven. Door er stukken af te halen, die weg kunnen en dingen aan toe te voegen die je ook voorhanden hebt en mooi vind uitkomen op de basis van je oude kledingstuk.
  Recyclen van je Z11...... zelfs upcyclen van je-Z11, zodat je je eigen geloofsysteem weer met veel meer plezier dagelijks draagt ( gedraagt.....)
Voor deze laatste vorm van vermaak, hoef je niets te kopen (al kan het natuurlijk wel, er is heel veel materiaal beschikbaar op de knutselmarkt aan jezelf, van boeken met idee├źn tot geheel verzorgde vakanties).
Je hebt er ook geen anderen direct bij nodig.

Het is verrassend wat je allemaal kunt (mee-)maken met onderdelen uit een geloofssysteem dat regelmatig geupcycled wordt.
Wat je (ge-)draagt is dan altijd als nieuw, ook al heb je sommige componenten opgedoken uit stoffige donkere lades in je geloofsysteem, uit de dingen die je ooit hebt weggelegd 'voor later'. Opnieuw en rustig in het daglicht van nu bekeken, (met gepaste aandacht  opgekalefaterd; wat gerepareerd of bijgesteld, geolied of afgestoft...... me-time) blijkt dat het weer opnieuw verbonden kan worden aan het basismateriaal van je Z11.
Op een manier die de schoonheid ervan tot volle uitdrukking brengt.
Wie zichzelf kun vermaken in alle drie de betekenissen simultaan(*) weet waarschijnlijk heel zeker:
"Later is nu!"


* in de meta-vergelijking: .... en maakt daar dus vanzelfsprekend een punt van ;-)

------

Kleine p.s. voor alle volledigheid.....
Waar ik vraag ' kun je', informeer ik naar 'herken jij de mogelijkheid in jezelf om actief te.....'.
Dat is een heel andere vraag dan ' heb je een voorkeur om altijd en overal  te.....'.
Een eerlijk ' nee, dat kan ik ( op dit moment) niet' is even goed als een eerlijk ' ja, dat kan ik'.
Ze produceren alleen andere resultaten.

Voor wie denkt:" Nee , dat kan geen (volwassen) mens (nooit, nergens)" bevat dit blogstukje aanwijzigen dat er tenminste 1 mens op deze aardbol rondloopt die het vaak, in vele omstandigheden wel kan.
Ik.
Tenzij je natuurlijk mijn menselijkheid in twijfel trekt....... of mijn volwassenheid.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten