zaterdag 9 april 2016

voor jou
Op dit blog speel ik regelmatig met het getal elf en lieer het aan hoe we (over ons) Z11 denken, zowel individueel als collectief.

In eerdere stukjes vertelde ik hoe het wel lijkt alsof we, als moderne westerse mensen, niet verder dan tien kunnen tellen, waardoor we het heel lastig vinden onszelf als Z-11 uit te drukken.
Elf staat immer bekend als het gekkengetal...... dus wie wil er nou uiteindelijk echt een volkomen (Z-) 11 zijn?

Een boeiende invalshoek op dit thema kwam vanmorgen binnen.

Ik stond even stil bij de Nederlandse uitdrukking: " Voor jou 10 anderen!" en hoe dit regeltje mogelijk nogal veel invloed heeft op de dynamiek in onze samenlevingen ( micro, meso en macro).

Hoewel de zin geloof ik niet vaak letterlijk recht in iemands gezicht gezegd wordt, lijkt het er wel op dat het een basisgedachte is die de basis vormt van een hoop energetische transacties, waardoor het we over onszelf en elkaar zijn gaan geloven als een 'fact of life'.

Duurzame relaties opbouwen en onderhouden wordt al snel 'te duur' gevonden.
Keuze-vrijheid krijgt vorm op basis van wat goedkoop en snel en gemakkelijk is, niet wat duurzaam is.

Aandacht geven aan jouw menselijke behoeftes, jij, (unieke) persoon in mijn huidige realiteit?
Nee toch...... dat zou mijn mogelijkheden toch wel heel erg inperken!
Dus, voordat ik aandacht aan jou kan geven houd ik toch lijntjes open met 10 andere mensen/dingen die zich niet hier in deze hier-en-nu situatie bevinden.

Aandacht geven aan jouw menselijke behoeftes, gastarbeider in de jaren '70?
Nee toch ..... jij komt hier, nu effe vlug wat extra geld verdienen en dan ga je weer terug. Dan is er nog altijd veel werk te doen hier dat ' iedereen' kan doen.... voor jou 10 anderen. Lekker goedkoop.

Aandacht geven aan jouw menselijke behoeftes, medewerker in de jaren ' 80 - '90?
Nee toch ...... de arbeidsmarkt is krap geworden. Als jij lastig bent en niet gewoon doet wat er van je gevraagd wordt....... voor jou tien anderen.

Aandacht geven aan jouw menselijke behoeftes, werkwillige?
Nee toch ...... heb je enig idee hoeveel mensen er solliciteren op een baantje? Voor jou 10 anderen.

Aandacht geven aan de menselijke behoeftes van een goede aanbieder van diensten?
Nee toch .... er zijn minstens 10 goedkopere alternatieven dan blijven bij die ene. Je zou wel gek zijn om meer te betalen dan strikt nodig is toch?

Aandacht geven aan de menselijke behoeftes van je partner?
Nee toch ..... geen hand vol maar een land vol en via internet zo snel, gemakkelijk en goedkoop te vinden.
Mensen met een ' aantrekkelijk profiel'.

Wil jij toch blijven? Wil jij wel graag investeren in een toekomst hier?
Pas jij je dan maar mooi aan aan het ideale plaatje dat alvast voor je is ingekaderd.
Brandt dat je vanbinnen op? Zuigt dat alle levenslust uit je ?
Dat geeft toch niet, voor jou 10 anderen.
Om ' erbij te horen' slikken we dus maar een heleboel van onze wezenlijk menselijke behoeftes in en vluchten in gesublimeerde vormen ervan om ons toch nog enigszins te vermaken.

Waarom heb ik toch het idee dat dit in natuurvolken, mensen die in een klein stamverband leven toch heel anders bekeken wordt.
Daar zijn inderdaad wellicht 10 anderen en... daar heb je heb maar mee te rooien
Zij zijn er voor jou en.... jij bent er voor hen.
Akkevietje? Verschil van mening? Even wat meer werk te verzetten? Ook wat niet onmiddelijk 'aantrekkelijk' is? Los het maar mooi op!

Boeiende vraag:
Als we de gastarbeiders sinds de jaren 70 uit de Arabische wereld verwelkomden met de leuze 'voor jou 10 anderen', is het dan gek in een wereld die kennelijk onderhevig is aan de Wet van de Aantrekkingskracht (send equals receive) dat er een enorme migrantenstroom op gang is gekomen die nu exponentieel uit de hand lijkt te lopen?
Als 'voor jou 10 anderen' de keuzevrijheid is die je collectief van het leven verlangt en het leven zorgt er dan voor dat je inderdaad voor iedere persoon die je afwijst er 10 terugkrijgt..... dan .. wordt het nogal druk en heb je het nogal druk en komen jouw eigen menselijke behoeftes in het gedrang. De behoefte aan een gevoel van vrijheid in geborgenheid, bijvoorbeeld.

Ik zeg niet dat het zo is dat de hele vluchtelingen en integratieprobelmatiek geheel en al, uitsluitend en alleen voortkomt uit 3 woorden en een cijfer: "Voor jou 10 anderen."
Vind het wel een boeiende invalshoek om heel even mee te spelen en bij stil te staan.
Weet wel dat zaken die raken aan het basisgeloof in een gemeenschap diepgaand invloed hebben op de groepsdynamiek.

Zie wel dat we het menselijk kapitaal tegenwoordig als resource-fuel gebruiken, voor korte termijn effecten en niet als resourceful, ook voor lange termijn resultaten. 

Wat zou er op een maatschappij met een wegwerp-mentaliteit afkomen in een Universum dat (volgens esoterische bronnen) is geprogrammeerd om je als een boomerang alles tenminste zevenvoudig terug te geven wat je zelf ( individueel en als collectief) verzendt........ zodat je er spiritueel van kunt leren en groeien en de scheppende krachten van het leven zelf kunt ervaren en benutten?

Gelukkig zijn er voor mij 10 anderen.
Want, ik ben Z-11 en weet dat er niemand precies zo is, precies zo denkt, precies zo doet als ik.
Zonder die 10 anderen, had ik dat niet kunnen zien/ zijn ;-) en er niet zo van kunnen genieten.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten