woensdag 6 april 2016

meta-vergelijking .....(h)oor(t)sprong?



De vraag ' hoe kun je nou leren om een energetische oorsprong te maken' laat zich op vele manieren beantwoorden.
Dit is een versie die daarop zou antwoorden: "Spelenderwijs"
(Bijna in volledig contrast met 'gebiedende wijs'....)

Gebiedende wijs is een exponent van de formule: jij moet jouw gedrag laten bepalen door anderen. Keuze uit 1 gegeven optie om het label 'gehoorzaam' (of zelfs 'waardevol') te verdienen. Jij moet luisteren (volgen wat er voorgeschreven is), want anders....... (vul maar in: straf, gevaar.......)

Hoewel ik denk dat de gebiedende wijs, zowel taalkundig als opvoedkundig zijn (nuttige) plaats heeft als een interactiegereedschap in onze samenlevingen, is het net als met zoveel......mits verstandig en bewust gebruikt......

Wie overwegend (veel dus)  met de gebiedende wijs is opgevoed, is zich meestal erg bewust van problemen ('straf', 'gevaar') en regels ( 'hoe het hoort', wat er 'voorgeschreven is'). Zaken en mensen die afwijken van de 'vaste' vorm, van de (culturele) regels, daar houden ze niet zo van.

Zoals ik gisteren op de radio hoorde was uit onderzoek gebleken dat mensen die heel erg vallen over 'verkeerde spelling'  meestal erg lastig in de omgang zijn en een stuk minder levensvreugde ervaren dan mensen die er minder waarde aan hechten hoe een woord gespeld is.

Mij verbaast dat dan helemaal niet.
Het leven zelf is een 'shapeshifter', een golfbeweging dat zich heel weinig gelegen laat liggen aan wat groepjes mensen als ' norm' vaststellen, zeker als die afwijkt van wat natuurlijk is ( sin x = 1) en in allerlei verrassende vormen zich voordoet, waarin verandering wel de enige constante lijkt te zijn.

Hoe meer je vast-stelt en hoe meer je jezelf hebt geprogrammeerd ( C-kwadraat in de vergelijking) om exact te volgen wat de massa (van de mensen die je kent) (M in de vergelijking) , hoe minder dynamische opties je hebt en dus, hoe kleiner de kans dat jij (regelmatig) uitdrukking geeft aan jouw unieke sin x = 1.

Sin x = 1 ervaren is levensvreugde ervaren.
Hoe minder je jezelf dat toestaat ( en zelfs anderen), hoe minder blij je met het leven bent.

Maar als die angst voor repercussies (uit de groep gegooid worden, sociaal ' dood' verklaard worden...zodat jij je identiteit niet meer kunt aflezen uit de ogen van de massa ( de mensen die je kent)) zoo deel uitmaakt van je basisprogrammering, dan heb je buitengewoon weinig zin om af te wijken van hoe het hoort.

Mocht je toch je levenskwaliteit een boost willen geven, dan denk ik toch dat er weinig anders opzit dan die hele strikte verbinding tussen jou en de massa, waarin jij moet volgen, altijd hetzelfde, te gaan onderzoeken en ermee te gaan spelen.

Een hele veilige speelse oefening die je kunt oppakken is het doen van een ' gekkigheidje' per dag.

Daarbij maak je de bewust keuze om iedere dag iets te doen dat aan de volgende criteria voldoet:
  • jij hebt er zin in
  • het doet geen schade aan anderen (je kunt het volledig met je geweten in overeenstemming brengen)
  • het gaat nergens ten koste van wat jij waardevol vindt
  • je doet iets op een manier die afwijkt van 'hoe het hoort'.
Je kan die oefening doen buiten het gezichtsveld van alles en iedereen.

Heb jij eigenlijk wel zin in die rode sokken bij dat bruine shirt op je vrije dag?
( "Dat hoort niet, je sokken moeten de kleur van je shirt matchen!"
Heb jij eigenlijk wel zin om eens een andere route te nemen naar de supermarkt?
(" Dat hoort niet, je hebt niets in die woonwijk te zoeken!"
Heb jij wel eens zin om een ander tijdschrift te lezen?
("Dat hoort niet, wij lezen thuis de...... )
Zin om eens op blote voeten door het huis te lopen? (Of door de tuin)
("Dat hoort niet, wij zijn beschaafde mensen, wij dragen of schoenen of slipper!")
Zin om eens wat later te eten?
(Dat hoort niet, zes uur is etenstijd!"
Zin om eens een praatje aan te knopen met een onbekende voorbijganger?
Zin om eens een onbekende groente uit te proberen?
Zin om je haar met handzeep te wassen, of een dagje helemaal niet......?

Wanneer je dit een tijdje doet, zul je zien dat de wereld niet vergaat als jij nu eens gehoor geeft aan een (speelse) mogelijkheid waar jij zin in hebt, die een beetje afwijkt van de norm.
Je kunt dan opmerken dat de dynamiek in jezelf verandert door eens een mogelijkheid te kiezen die afwijkt van de routine en hoe het dan voelt om dichter bij je sin x = 1 te zijn. Spannend..... maar .... leuk spannend?
Hoe het voelt ook om 'verschillig' te zijn, even geen statische gelijkbenige driehoek in jouw energie transacties driehoek, maar je voelt hoe de energie anders gaat stromen en je bewustzijn van hoe je iets doet zich anders verhoudt tot wat je doet.

De kans is redelijk groot aanwezig, dat wanneer je zulke (steeds andere) gekkigheidjes (die je wel volledig met je geweten in overeenstemming kunt brengen... dat is echt belangrijk) iedere dag uitvoert, dat je daar het vertrouwen uit put dat je ook in het zicht van bekenden eens wat risico kunt gaan lopen.
Door hen erover te vertellen bijvoorbeeld, of eens een voorstel te doen om iets gezamenlijk anders aan te pakken dan de gewoonte is.("Wie heeft er ook zin om vandaag eens alleen een voorgerecht en een toetje te nemen?")

Het gaat er bij deze oefening niet om dat je bewust dingen gaat doen waarvan je weet dat het niet hoort.
Dingen die, als het 'uit zou komen' gedonder in de glazen opleveren en je weet dat.
Dat is duidelijk iets anders.
Het gaat er hier om om dingen te doen op een manier die ook kan. Om meer mogelijkheden te leren zien en kunnen benutten.

De eerste categorie gekkigheid vindt zijn oorsprong in ' trouble' in het veld van de mogelijkheden.
Dat is niet de plek waar je meer levensvreugde en meer Harmoney in je leven vindt.
Het gaat er bij deze oefening om dat je bewust de kleinst mogelijke verandering aanbrengt in je relatie tussen ' de massa' en je 'zelf-bewustzijn' door meer mogelijkheden veilig actief te onderzoeken en daarmee de weg te openen voor de levensenergie om je te vormen in een (andere, nieuwe) uitdrukking van sin x = 1.
Daar de kleinst mogelijke hoeveelheid energie aan te besteden die je ervoor vrij kunt maken.

Vanuit die minuscuul kleine oorsprongetjes in energie gaat een enorme hevelwerking uit.
Je oefent je, je bouwt vertrouwen op in jezelf, dat je kunt springen en veilig landen.
En doordat je je daar steeds vaardiger in wordt, geheel in het door jezelf bepaalde tempo en toenemende graad van moeilijkheid, steeds beter passend bij jouw unieke sin x = 1, jouw ingebouwde talenten, wordt je er steeds virtuozer in.

En het aardige is, je weet dan, ervaart, dat het niet ten koste hoeft te gaan van (de relatie met) iemand anders.
Sterker nog, je zou zomaar, net als ik, de indruk kunnen krijgen dat kunnen kiezen uit meer mogelijkheden niet alleen jezelf maar ook anderen meer levensvreugde oplevert en meer structureel prettig oplost.... want..... dynamisch, organisch, duurzaam.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten