zaterdag 14 mei 2016

informatie-overdracht


Ik woon midden op de campus van de universiteit van het leven en zie dagelijks hoe bekwame senior professoren informatie overdragen aan groepjes jonge studenten.

De professoren die ieder een groepje studenten wegwijs maken in hun vakgebied, zijn allemaal vrouw.
Ze hebben een maand lopen broeden op 'het leven' voordat de studenten zich aandienden, dus ze zijn terdege voorbereid op het college-trimester.
De studenten lijken erg enthousiast (maken dagen van meer dan 12 uur, wat een motivatie) .
De studenten lijken ook erg blij dat ze eindelijk hun ei kwijt konden op de universiteitscampus en van start konden met de eerste stapjes in hun carrière.
Nog geen vliegende start...... dat staat voor het volgende trimester op het programma.

De studenten? Jonge eendjes.
De professoren? Hun moeders.

Het is boeiend om te zien.
De kleine eendjes kunnen vanaf dag een zwemmen, wandelen en zelf voor hun eigen eten zorgen. Ze vangen meteen al heel bekwaam de hele dag door vliegjes uit de lucht.

Desalniettemin prent hun moeder hen de routines van een modern eendenleven in.
Een paar maal per dag gaat ze hen voor naar de mensa, waar kant-en-klaar voedsel geserveerd wordt in de tuin van de buren.

-------

In de universiteit van het leven wonen ook allerlei insecten, bloemen en bomen.

En omdat kennelijk vandaag het thema informatie-overdracht op het programma staat voor iedereen op de campus, fluisterden de honingbijen mij ook hun wijsheid en aanpak in.

De werksters die terugkomen van een tochtje voedsel zoeken, vertellen hun collega's oer hun ervaringen.
Dat gaat met een 'dans'. Uit het type bewegingen, de richting waarin het is uitgevoerd, de snelheid van het trillen kunnen de collega's opmaken waar het bloemenveld ligt en wat de kwaliteit ervan is.

Het is een relatieve positie en een actuele positie..... de bij komt er juist vandaan.

Het scheelt de andere bijen onnodig vliegwerk als ze in een rechte lijn naar een hoogkwaliteitsbloemenveld vliegen.Waar bevindt zich dat nu, ten opzichte van hier? 

Zouden de bijen, net als mensen, hun informatie van het internet halen, of uit boeken en daarnaar leven, dan zouden de bijen denk ik al snel in de problemen komen.

" Hallo allemaal, hier in de Oosten van America is heerlijke klaverhoning. Drie kilometer ten zuidwesten van thuis. Kan ik enorm aanbevelen."
De vrienden, tantes die de boodschap blij en letterlijk oppikken gaan het ook uitproberen. Maar wat ze ook proberen..... drie kilometer ten zuidwesten van hun thuis in Egypte, Alaska, Nederland en Zuid-Africa..... geen klaverbloemen te bekennen.....
Als ze geluk hebben vinden ze wel iets anders lekkers dat ze in een staat van verrukking brengt waar ze over kunnen  facebooken en bloggen.

" Hallo allemaal. Ik ' likete' het eerdere bericht meteen. Alleen.... het zelf uitproberen leek eerst op niets uit te lopen. Gelukkig werd me als snel duidelijk dat er een foutje in het bericht was geslopen en ik het kennelijk niet zo letterlijk moest nemen. De juiste informatie luidt: 3,1 kilometer ten zuidwesten van thuis is een veld met heerlijke appelbloesem." 

Zelfs de korfgenoot van de eerste bij in America kan een week later al heel modern verontwaardigd twitteren.
" Nou zeg, ik weet niet waar die looser die informatie vandaan haalt. Kan zij niet uit haar doppen kijken ofzo?"

Terwijl een meer spiritueel ingestelde bij een maand later liefdevol meent:
" De verlichte bij die ons de weg wees, wees ons (vermoed ik) op de vreugde van een ascetisch leven in blijde afwachting van het goede.  Ik kwam in een leeg veld, maar kon daar toch uitzinnig gelukkig mee zijn. De wetenschap dat die verlichte bij hier zijn openbaringen vandaan haalde! Het zuivere weten dat deze messias op een dag zal terugkeren in datzelfde veld waarvan hij zonder enige twijfel aangaf dat het al overvloedig is!
Wij wachten op die dag. Namaste."

Bijen zouden wel wijzer zijn dan met verouderde informatie werken die niets met het hier-en nu te maken heeft.
Bijen weten de waarde van de relativiteit van hoog kwaliteitsinformatie, als je in een drukke gespecialiseerde samenleving woont en werkt.

Wij, moderne mensen, hebben gelukkig supermarkten en rijkgevulde koelkasten, waar wij ons kant-en-klare eten rechtstreeks vandaan kunnen halen, zonder dat wij onze eigen vaardigheden nog erg hoeven te gebruiken.
Wij, moderne mensen, hebben gelukkig internet en rijkgevulde boekenkasten, waar wij ons kant-en-klare geestelijke voedsel rechtstreeks vandaan kunnen halen, zonder dat wij onze eigen informatie-vaardigheden (waar we al vanaf dag 1 over beschikten!!!) nog erg hoeven te gebruiken.
Als er zoiets als een cynisch-teken bestond...dan waren deze twee zinnen daarmee geëindigd.

Maar ja, ik blog (!) hier (op het internet!) in de ' korf' van de mensheid. en breng  mijn actuele rijkdom aan informatie van iedere dag hier in.
Moet je dit letterlijk nemen?
Gaat dit over jouw hier-en-nu?
Lust jij eigenlijk nog wel  Z11gevonden ' informatie' vers van het land die nog verder bewerkt moet worden? Of is dit niet 'zoet' genoeg, niet geraffineerd genoeg naar jouw smaak?

Boeiende vragen....  boeiende dag weer in de universiteit van het leven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten