zondag 8 mei 2016

stemmingGisteren kwam ik weer een woord tegen dat mijn aandacht net even wat lange vasthield om het woord Z11.

STEMMING

Ik kwam het tegen in een Engelstalige tekst:

" This is stemming from......"

Wat daar zoveel betekende als:
  • Het stamt af van....
  • Het ontspringt in.....
  • Het vindt zijn oorsprong bij....
Als een Nederlandstalige fan van het bevorderen van harmonieus samenleven, op een manier die prettig is voor alle betrokkenen, weet ik hoe belangrijk 'de stemming' is voor ontwikkelingen in een gemeenschap.

Daarbij geef ik persoonlijk niet de hoofdrol aan de democratische stemming, waarbij er 'voor' of 'tegen' een mogelijkheid gestemd word.
Wel zie ik een hoofdrol aan de sociaal emotionele stemming, zoals in een muziekorkest of koor.

Refereert iedereen wel aan de zuivere 'C'? Spelen we wel in dezelfde toonsoort?
Zo niet, dan is het resultaat van het samenspel goed te voorspellen: er wordt vals gespeeld.

Grappig genoeg komen daar wat mij betreft de Engelse betekenis en de Nederlandse wel heel dicht bij elkaar.
Want mooie, zuivere, duurzame, prettige ontwikkelingen in samenspel, beginnen (vinden hun oorsprong) in de basisstemming.... die al op je instrument is ingesteld voordat je ook maar een noot ' inhoudelijk' stem geeft in de compositie van het samenspel.

Een talentvolle muzikant merkt het als zijn instrument niet meer compleet zuiver gestemd is en.... doet daar dan even Z11 wat aan, wetend dat hij nooit prettig kan samenspelen met een ontstemd instrument.

Ons instrument in samenleven?
Ons Z11.

Niet in Harmoney (in het veld van de mogelijkheden).... ? Dan niet helemaal zuiver gestemd.
Niet in Peace ( in het veld van de mogelijkheden).....? Dan speel je opmerkbaar 'vals' op sommige noten.
In Trouble.....tijd voor een behoorlijk drastische onderhoudssessie aan je instrument.

Mooie composities die de moeite waard zijn om door te ontwikkelen komen altijd voort uit ( are stemming from) een goede stemming.

Mijn advies, voordat je een beslissing neemt en je actief je stem geeft aan 'goed' of 'fout' ( in de context waarbinnen het zich afspeelt)....check je stemming. Zuiver? Harmonieus? Vredig?
Niet echt.......? Stem jeZ11 weer af op het Harmoney-veld voordat je ook maar iets anders doet.
Me-time.

De gedachte dat je best wel mooie dingen kunt bewerkstelligen op een ontstemd instrument, als je maar stug volhoudt en bijvoorbeeld nog harder speelt ....
Of 'de groep' zich maar structureel moet inleven (afstemmen op) diegene die ontstemd is, diegene die niet zo lekker in zijn vel zit......levert op de lange duur van alles op. Maar weinig vreugdevol harmonieus samenspel.*

* even voor de goede orde. Ik beveel hiermee niet aan om mensen die niet lekker in hun vel zitten maar uit het orkest te weren of te dumpen! Maar wel om iedereen goed te leren hoe je je Z11 kunt afstemmen op dat wat universeel zuiver is: helder, klinkend, vol, rijk, warm, puur.

Voeling houden met de stemming is belangrijk 
En ja, sommige mensen hebben daar een absoluut ' gehoor' in en merken veel eerder dan 'de anderen' dat de stemming in sociaal emotioneel opzicht niet meer zuiver is bij samenspel. Misschien een plan om naar die mensen te luisteren als zij aangeven dat er ' iets niet meer klopt' en  'we' even moeten stoppen en het beste even (allemaal) kunnen herijken op een zuivere toon......

Geen opmerkingen:

Een reactie posten