maandag 2 mei 2016

(keuze-) proces aanpassingen I



Hoe zal ik mijn stukje vandaag eens beginnen?
Met een vraag?
Of met een stelling?

De vraag waarmee ik vanochtend wakker werd was:
" Kun je aanpassingen doen aan een systeem, terwijl het proces in volle gang is?"

Ikzelf leun sterk naar de 'nee'- kant bij het beantwoorden van die vraag, als het om structurele aanpassingen gaat.
Mijn ervaringen sluiten wel aan bij de stelling:
"Als je doet wat je altijd deed, dan krijg je wat je altijd kreeg."

Natuurlijk, als je bepaalde patronen naleeft in het vormgeven van je leven, via je dagelijkse keuzes, dan kun je er allerlei verschillende materiële 'dingen' op los laten en zul je snel menen dat iedere situatie 'anders' is, want het gaat immers om iets anders.

En het lijkt mij een enorme bijzonderheid om als mens totaal GEEN patronen na te leven in het vormgeven van je leven. Het zou leven zijn als een computer die helemaal geen software heeft, ook geen besturingssysteem. Het is niet mijn begrip van het leven dat 'het' zo werkt of kan werken.

In mijn meta-vergelijking vergelijking op dit blog:
als het leven altijd een expressie van sin x= 1 is....... de grafiek daarvan beschrijft altijd een patroon: een golfbeweging.

Het patroon van het keuzeproces vertoont ( in mijn observatie) gedurende lange tijd een enorme consistentie.
Of je daar nou de vraag op los laat
" Wat zal ik aantrekken vandaag/dit seizoen?"
" Wat zal ik eten vandaag/dit seizoen?"
" Wie zal ik een plezier doen vandaag/dit seizoen?"
" Welk werk doe ik vandaag/dit seizoen?"

Ik voeg hier bewust de 'vandaag/dit seizoen' toe. 
'Vandaag' gaat over de korte termijn keuzes, meestal met een focus op 'wat je al in huis hebt'/ 'direct toegang toe hebt'. 
'Dit seizoen' gaat over de langere termijn keuzes, waarin je verlangens tot uitdrukking brengt in welke richting je je leven wilt ontwikkelingen.

Het mag duidelijk zijn dat als je ' dit seizoen' iets anders wilt ervaren, je regelmatig de vraag over 'vandaag' met iets anders zult moeten beantwoorden.
Wil je dit seizoen een kleurrijke garderobe, terwijl je vooral een kleur in huis hebt, dan zul je niet alleen wat kleurrijks moeten kopen op sommige dagen, maar er ook voor kiezen om het te dragen.
Wil je dit seizoen groenten van eigen tuin, terwijl je geen moestuin hebt, dan zul je niet alleen een stuk tuin moeten gaan bewerken, maar ook bepalen welke planten daar dan in gaan (types die je later waarschijnlijk ook wilt gaan eten).
Wil je dit seizoen gezonder leven, dan is zeggen ' meer sporten', ' minder alcohol drinken', 'minder vet eten' een aardige denkrichting, maar je moet nog wel beslissen wat je dan wel gaat eten, drinken en welke sport je wanneer kunt gaan doen en dat organiseren en uitvoeren.
Hoe dichter je bij die keuzes bij je eigen 'DNA', je eigen unieke uitdrukking van het leven blijft (jouw aangeboren versie van sin x = 1), hoe gemakkelijker het is om die keuzes door te voeren, uit te voeren en..... er intrinsiek plezier aan te bleven... de grote motivator om het 'vol' te houden.
Maar ja, opgegroeid en levend  in een stelsel waarin de invloed van anderen bijna onvermijdelijk is, is de kans groot dat in het patroon van jouw keuzeprocessen een echo te zien geeft van anderen in je stelsel.
Hoe jij je daartoe verhoud, is een bijzonder sterke (onbewuste) beïnvloedende kracht in jouw keuzeprocessen.

Als je weet welk onderdeel uit jouw stelsel ( 'wie') jij een leidende rol toekent (en bewust begrijpt 'waarom'), en ziet dat jij 'diegene'/ ' die groep'  daarmee veel invloed op je keuzes voor 'vandaag/dit seizoen'  laat uitoefenen, dan kun je je daar actief en bewust toe verhouden...... aanpassingen doen op een dieper, structureler niveau van het keuzeproces.

De kans is groot dat als je weet welk voorbeeld (gokje: uit je verleden) je onbewust volgt om het stelsel van de groep waar je deel van uitmaakt kloppend te krijgen en ook waarom, je de weg opent om nieuwe mogelijkheden te zien in het gewijzigde stelsel waar je nu actief en daadwerkelijk deel van uitmaakt. Mogelijkheden die beter passen bij de ontwikkeling van jouw unieke uitdrukking van het leven, op dit moment (vandaag/dit seizoen), in harmonie met het hele stelsel van het leven.

Aanpassingen doen aan het patroon van je keuzeprocessen, gaat (volgens mijn observaties) niet erg soepel via het simpelweg invoeren van nieuwe 'dingen' om keuzes over te maken, of op pure wilskracht.
Het gaat een stuk soepeler via begrip hebben voor wat er, heel diep onder de motorkap van je keuzeprocessen meespeelt... omdat jij ergens in je leven een beslissing hebt genomen dat die factor altijd meegewogen dient te worden.
Het leven is een groot keuzeproces, dus tja..... het heeft dus nogal invloed welke factoren je vaststelt dat altijd van cruciaal belang zijn.

Lastig kan zijn om die keuzes te herzien.... want het speelt zich zo diep onder de oppervlakte van je bewustzijn af, dat je niet eens bewust weet welke karakteristieken je keuzepatroon heeft en wie je er in 'volgt'.
Maar ergens in je systeem is die informatie wel opgeslagen.
Het moment van die beslissing, de redenen waarom het op dat moment inderdaad voor jou van levensbelang was om dat voorbeeld te volgen.

Een boeiende vraag is dan natuurlijk:" Hoe kun je die beslissing elegant (snel, simpel, pijnloos) herzien? "

Met allerlei deelvragen:

  • Hoe kun je de schrijfrechten op dit deel van je 'database' zinvol uitoefenen? 
  • Heb je (nog steeds) de schrijfrechten, of heb je daar afstand van gedaan? 
  • Wie heeft dan die schrijfrechten en hoe kun je met diegene contact opnemen?
Een ding lijkt mij wel belangrijk...... dat je even het actief gebruik van eigen keuzeproces bewust stopt.
Zolang je er immers mee bezig bent het te gebruiken, draait het de geprogrammeerde routines en die wil je nou net wijzigen.
Dat gebeurt (net als met computerdatabases) niet via de frontoffice' gebruikersinterface, maar via de 'backoffice', de systeembeheerdersinterface.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten