zaterdag 5 maart 2016

eigenwaarde

Het lijkt misschien wel een erg flauw woordgrapje:
zonder aarde geen waarde.....

Toch lijkt het mij op een dieper niveau waar dan alleen op letter(-lijk) niveau: figuurlijk!

Wie oppert dat hij (of zij) wellicht een gebrek aan eigenwaarde heeft, (duidelijk zicht op en waardering voor de kwaliteiten van het eigen ( individuele) Z11) als oorzaak voor ' ongelukkig zijn', doet er (naar mijn idee!) vaak goed aan om eens op zoek te gaan naar de grond(en) voor deze stelling (mogelijkheid).

Zonder dat je weet op welke gronden deze mogelijke verklaring voor het eigen gedrag is gebaseerd (gefundamenteerd, geaard), is niet duidelijk waar deze mogelijkheid zich in het veld van de mogelijkheden bevindt voor diegene.

Een paar prikkelende vragen om mee op weg te gaan:

Hoe kun je volkomen comfortabel  (100% tevreden) zijn te weten dat dit waar is?
en
Hoe kun je volkomen comfortabel  (100% tevreden) zijn te weten dat dit helemaal niet waar is?

Dergelijke vragen brengen je inzicht in de gronden waar deze mogelijkheid ronddobbert in het veld van de mogelijkheden die jij ziet. Wat het je brengt dit te geloven en... waar het je brengt.... in het veld van de mogelijkheden om dit actief ( als basis voor je dagelijkse gedrag) te geloven.

Simpelweg nieuwsgierig zijn naar de beide uiteinden van de schaal van waarheid, verkennen wat de vredige (achter-)gronden zijn voor het predicaat volkomen waar en helemaal niet waar, voor jou Z11, geeft je inzicht.
Waar jij tevreden mee bent om als verklaring te zien voor je eigen gedrag, geeft je inzicht in vorm en inhoud van je huidige geloofsysteem, de (comfortabele) basis voor al je gedrag.

Observeer hoe het mogelijk is om zowel comfortabel te zijn met deze stelling als een grote leugen te zien en dit als de hoogste waarheid te beschouwen. ( of iets waar of niet waar is, hoeft je gevoel van comfort dus niet aan te tasten :-) )

Hoe meer tevreden je bent met de gronden (blijf beide vragen verkennen, blijf de antwoorden aanscherpen), hoe dichter je je naar het hart van het veld van de mogelijkheden begeeft, binnen je geloofssysteem.

Kijk daar, in de buurt van die gronden eens goed om je heen.
Daar zie je waarschijnlijk ook nieuwe (comfortabele) mogelijkheden opdoemen, die toch heel aardig aansluiten op je huidige geloofssysteem, ook al was je je eerst van deze mogelijkheden niet bewust en/of leken ze je niet zo aantrekkelijk.

Kleine waarschuwing... je eigenwaarde kan hierdoor gefundeerd toenemen, zelfs zonder dat je ook maar iets in de buitenwereld hebt gedaan.
Je eigenwaarde is wellicht niet eens objectief groter of meer geworden..... je hebt er beter zicht op gekregen.

Je eigenwaarde kon nog wel eens een directe correlatie hebben met het vermogen*/ de mogelijkheid je eigen rijk goed te kennen. Het rijk van je belevingswereld, het veld van de mogelijkheden.

* merk op dat vermogen in het Nederlands een dubbele betekenis heeft: 
- iets (goed) kunnen en 
- het bezit van rijkdommen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten