maandag 14 maart 2016

voedend



Gisteren las ik een zin die me aansprak in een boek van Thomas Moore, een Amerikaanse voormalige monnik die psychotherapeut is geworden met een benadering die meer 'bezield' en bezielend is dan mechanisch.

Hij schrijft hoeveel ruimte het in jezelf kan bieden als je de basisvraag van je keuzes en overwegingen voor acties aanpast.
Hij suggereert om "Is dit 'goed' of  'fout' ? " in te ruilen voor "Is dit voedend of verwaterend?".

Ik vond dat heel beeldend.
Het spectrum 'goed versus fout' heeft zoveel statische kenmerken, is zo polariserend in 2 opties die elkaar geheel uitsluiten. Op zoek naar een 'feit' in je database van morele meningen, waar zelden iets 100% goed wordt gevonden of 100% fout. 

De ziel, het leven, energie, het collectief bewustzijn is niet zo van de 'feiten' ( niets is intrinsiek ten alle tijden goed of ten alle tijden fout), maar meer van de zinvolle ordening en hantering van gegevens.
Zou het zo zijn dat als je heel erg geïnteresseerd bent in het vinden van 'feiten met eeuwigheidswaarde', je ziel, het leven, je energie, het collectieve waardensysteem een stapje naar achteren doet, omdat je dat in die bron simpelweg niet kunt vinden?!

Het is alsof je zoekt naar een recept voor taart in een popencyclopedie......de kans dat daar iets zinvols en toepasselijks uitkomt is gering en dat weet je gauw genoeg en dus ' grijpt' je geest naar een andere type, beter passend bij de aard van je basisvraag,  bron: kookboeken.
Kookboeken, met recepten voor o.a. 'taart' ( 'goed' en ' fout' beoordelingen, die je letterlijk kunt afwegen en reproduceren) vind je het meest gerubriceerd in je groepswaardensysteem: naar grootmoeders recept, naar regionaal recept, naar eigen recept, gezonde recepten, lekker zoet, simpele recepten in de kinderkeuken, dieetrecepten, snel-klaar recepten.......

Zoek je afwegingen of ingrediënten van de keuzes die je wilt vormgeven met energie-investeringen (mogelijkheden dus) alleen en samengesteld 'voedend' of ' verwaterend' zijn?
Wil je dat doen met inachtneming van alle relevante factoren en waarden in je huidige situatie?
Dan kan dat bijzonder goed gedaan worden gebruik makend van een andere bron: de ziel, het leven, het collectief bewustzijn.
Dat raadpleegt het veld van de mogelijkheden op een heel andere manier, weids, non-polariserende, verbindend, harmoniserend (met fuzzy logic)

Pasklare recepten? Tja, ook die komen dan regelmatig naar voren als suggestie.
Het wiel hoeft echt niet voor iedere situatie geheel opnieuw uitgevonden te worden.

Soms ook nieuwe invalshoeken, onverwachte combinaties (onverwacht: als je alleen een selectie uit de al bekende en ruimschoots gepubliceerde recepten verwacht) en potentieel hoogwaardige, alternatieve denkrichtingen.
Met een bijzonder ingrediënt dat geen enkel ' kookboek' levert: op maat gemaakt, voedend (voor de ziel, de persoonlijke groei en de gemeenschapszin)  voor alle betrokkenen.
Reuze handig dat ook die bron altijd in je belevingswereld aanwezig is, waar je ook gaat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten