vrijdag 25 maart 2016

meta-vergelijking.... cirkelredenering


Wie tot de conclusie komt op basis van het voorgaande dat ik bezig ben met een grote cirkelredenering kan gerust zijn. Dat klopt! Dat is een heel correcte observatie.

Hopelijk laat je geloofssysteem dat toe als toegestane waarde binnen het OK bereik. :-).
Mocht dat niet zo zijn dan zeg/denk je waarschijnlijk zaken als:" Dat klopt niet! Dat is verkeerd! Dat kan zo niet! Dat is niet volgens de afgesproken regels als je iets wilt aantonen!"
En..... doe je dingen als: je erover opwinden, je afvragen of je een scherp commentaar zult achterlaten om mij tot inkeer te doen komen over mijn dwalingen of dat je dit blog maar mooi voor gezien verklaard en mij rustig in mijn sop laat gaarkoken.
Allemaal prima opties als je geloofssysteem sterk van mening is dat een redenering in/aan een cirkel niet-OK is en ook niet OK kan zijn in bepaalde omstandigheden. 


Het rekenen aan driehoeken en met stelsels van sin x = 1 is niet bedoeld als opzichzelfstaande activiteit, maar heeft alles te maken met de constatering dat het delen zijn van een perfecte cirkel (en de sinusgrafiek de voorstelling dat je na een rondje, gewoon doorgaat met nog een rondje over dezelfde cirkel etc.)

Voor meer wiskundige detail informatie hierover kun je het internet raadplegen met zoekwoorden als goniometie, sinusgrafiek en eenheidscirkel.

En heel eigenlijk is die cirkel in het platte vlak ook maar een vereenvoudigd rekenmodel.
Want zoals we al een paar eeuwen weten dat de aarde niet plat is, zo is ook het Universum niet plat, maar multidimensionaal.

Maar omdat rekenen aan een bol toch meer iets voor de wiskundige bollebozen is en het in de alledaagse praktijk van de menselijke schaal werkbaar is te volstaan met een 2 dimensionale voorstelling van een bol: de cirkel.

Maar voor de hoogste accuratesse.... we hebben het eigenlijk ook een bol (een sphere in het Engels.......en ja.... we hebben het ook over een sfeer in het Nederlands: de sociaal emotionele sfeer).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten