maandag 21 maart 2016

meta-vergelijking...belang lood (recht)



In de vorige blog post vermelde ik dat de levenskunstenaar die alchemie toepast, lood nodig heeft om het omwerkproces te kunnen starten..

Laat dat nou precies ook de eerste stap zijn die iemand doet die glansrijk zijn opgave om berekeningen aan driehoeken uit te voeren!


Via het brokje lood, dat aan het uiteinde van de lood-lijn is bevestigd, wordt ervoor gezorgd dat de wiskundige aan de slag kan met driehoeken die aan een zijde een rechte hoek hebben: twee zijden kent die loodrecht op elkaar staan.

Als het lood gevonden is, kan de bewerking van start.

Binnen de context van dit blog voert het te ver om daar in al het wiskundige detail op in te gaan.
Ik ga ervan uit dat de basiskennis van het rekenen aan driehoeken ergens in je opleiding (Stelling van Pythagoras, tangens, sinus, cosinus, hypotenusa......) aan bod is gekomen en wellicht met een opfrissing wel weer boven komt drijven.
Ik vind de videos op youtube van de wiskunde academie heel aardig materiaal om weer een beter beeld van het rekenen aan driehoeken te krijgen.

Voor hier is het goed om in gedachten te houden dat we in de levenskunst, in de alchemistische bewerkingen van zware elementen van het leven, zaken gebruiken die ons bekend voorkomen uit de kunst van het rekenen aan driehoeken:
  • drie punten staan in relatie tot elkaar (later zal ik hier weer dieper op ingaan)
voordat we die relatie volledig kennen en alle onbekende elementen eruit aan het licht hebben gebracht, hebben verhelderd en in glanzende vorm verder kunnen bevatten of benutten:
  • moeten we de relatie eerst stabiliseren en 
  • minder scherp maken
  • door het lood aan de basis te leggen en te zien waar de situatie perfect recht doet/is (elementen haaks op elkaar staan)
  • Dat lood IS er altijd, maar wel vaak denkbeeldig. Het is niet altijd onmiddellijk in een van de drie punten zoals het zich in de relatie van de driehoek voordoet! Sterker nog..... het meeste lood zit in die situaties waarvoor geldt dat het totale (objectieve) volledige  'recht' in geen van de hoeken zit zoals het zich presenteert. (Zie hieronder dat er een tweede brokje lood aanwezig is aan de linkerkant van de loodlijn)



Wordt vervolgd.....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten